THERMOBETON
MATERIAL DE UMPLUTURA TERMOIZOLANT
Thermobetonul este un amestec de polistiren macinat, cu ciment si aditivi speciali. Amestecat la locul punerii in opera cu apa ciment si ciment se obtine un beton usor cu proprietati foarte bune de izolare termica, acesta fiind un material ideal pentru izolarea podurilor, generarea pantei de scurgere la acoperisuri terasa si material de umplutura termoizolant a planseelor.
Dozaj pentru 1 mc de beton usor
- P200 (greutate specifica 200kg/ mc): 1,05 mc Thermobeton + 80 kg ciment + 70 litri apa
- P250 (greutate specifica 250kg/ mc): 1,08 mc Thermobeton + 120 kg ciment + 100 litri apa
- P350 (greutate specifica 350kg/ mc): 1,12 mc Thermobeton + 200 kg ciment + 140 litri apa
Amestecarea
Se toarna in betoniera aprox. 80% din apa de amestec, dupa care se adauga Thermobetonul si apa. Dupa 2-3 minute de malaxare se adauga restul de apa, prin care se regleaza consistenta optima de pamant umed sau plastic vartos a amestecului. Pentru a imbunatati lucrabilitatea putem adauga nisip, dar acesta va diminua capacitatea de izolare termica a materialului. La preparare se va folosi numai ciment proaspat, neintarit!
Mod de punere in opera
Se pune in opera identic ca betonul traditional. Trebuie insa avut grija la dozarea apei, sa nu se foloseasca mai mult decat cere consistenta betonului, in caz contrar amestecul se va segrega (particulele de polistiren fiind mai usoare decat apa se vor ridica la suprafata). Betonul proaspat turnat trebuie acoperit cu o folie de PE imediat dupa turnare pentru a ramane in mediu umed pe parcursul prizei. Acoperirea cu o folie minim 3-4 zile de la turnare este obligatorie pentru ca betonul sa nu se deshidrateze. Grosimea minima este de 5 cm, iar cea maxima de 40 cm. Temperatura la care se poate utiliza este 5 grade C.
Domenii de utilizare
- izolarea termica a podurilor necirculabile (11-12 cm): P200
- izolarea termica a podurilor circulabile (12-14 cm): P250 + sapa de beton grosime 1-2cm
- umplutura planseu, beton de panta la acoperisuri terasa, sub pardoseli: P350
- umplutura de fixare si izolare termica la bazine, piscine: P250
THERMObeton :
- Beton uşor de umplutură
- Uşor
- Izolator termic
- Se pune în operă ca betonul
- Permeabil la vapori
- Economic
THERMO betonul este utilizabil:
- Egalizare
- Izolare termică
- Beton de pantă
- Umplutură planşee
- Dintr-o singură operaţie
Ce este THERMO betonul :
Este un material uşor, modern,cu proprietăţi de izolare termică foarte bune, la care se adaugă numai ciment şi apă .Thermobetonul se poate amesteca bine şi în malaxor obişnuit , făcând astfel posibilă utilizarea lui la domiciliu, de către persoane fără pregătire specială.Thermobetonul este o mixtură de granule de polistiren acoperite cu o peliculă de ciment, care conţine aditivi speciali,care împiedică granulele de polistiren mai uşoare decât apa, sa nu plutească la suprafaţă în timpul malaxării formând astfel un amestec omogen de beton. În funcţie de raportul A/C Thermobetonul este de consistenţă plastic-vârtoasă, sau vârtoasă , cu greutatea specifică de numai 25-40 kg/litru.Având greutate redusă se lucrează foatre uşor cu ea. Themobetonul întărit este mult mai dur decât materialele termoizolante uzuale, astfel se poate considera unbeton uşor circulabil. Rezistenţa este între cea a betonului,şi a materialelor termoizolante. Thermobetonul este un material termoizolant foarte bun, care aplicat în strat de 11-13 cm grosime izolează perfect planşeul podului. Un strat de 11 cm grosime de Thermobeton (cu densitate P200) este echivalent cu un strat de polistirol de 8 cm grosime, din punct de vedere al izolării termice.
În cazul unor suprafeţe neuniforme Thermobetonul poate umple golurile neregulate, formând o suprafaţă plană fără rosturi, nu este atacat de dăunători şi nu este injflamabil. La montare nu se produc pierderi din croit.
Marele avantaj în comparaţie cu materialele termoizolante,că pe lânga proprietatea de bun izolator termic-prin care se reduc cheltuielile de încălzire- şi capacitatea de temperare mai bună, adică protejează mai bine clădirea de supraîncălzire, asigurând o climă plăcută vara.
Mod de folosire:
Thermobetonul ambalat în saci de 200 l se amestecă conform reţetei, în malaxor mic sau la consum mare, cu pompa de tencuit.La prepararea Thermobetonului se se va folosi numai ciment proaspăt, fără bulgări întăriţi. Timpul de amestecare a Thermobetonului este de 1,5 ori mai lung decât la betonul obişnuit, pentru că trebuie aşteptat până când aditivii speciali îşi fac efectul, spumând amestecul. În mod obişnuit Thermobetonul, se toarnă în strat de minim 5cm , cu rosturi de dilatare la 15-20 mp. După turnare betonul trebuie ţinut umed prin stropire , şi protecţie cu folie cel puţin 3-4 zile.
Izolarea podurilor
Cu Thermobeton marca P200 şi P250 Thermobetonul de 11-13 cm grosime izolează etanş planşeul podului. Sub Thermobeton se va aşterne o barieră de vapori din folie PE de 0,15 cm grosime. Pentru a împiedica sfărâmarea particulelor de polistirol, se recomandă ca suprafaţa ,să se finiseze, cu o şapă de ciment gros de 1 cm. La poduri cu circulaţie intensă se va turna Thermobeton P250 , cu o şapă de 2 cm grosime. Are marele avantaj că se poate utiliza şi la poduri vechi cu denivelări unde astfel se crează o suprafaţă izolată, netedă, plană.
Complectarea planşeelor Cu Thermobeton P350 La clădiri vechi cu planşeu executat casetat sau cu bolţişoare din cărămidă, s-a folosit ca material de umplutură zgura, care are o greutate mare, şi dăunător sănătăţii, care deobicei la renovări se înlătură. Înlocuirea acestui material de umplutură, cu Thermobeton este o soluţie excelentă. Este foarte uşor, rezistent la încărcări, iar condictele de instalaţii se pot pza uţor in ea. Thermobetonul P 350 cu un strat de 4-5 cm grosime de şapă din ciment este utilizabil sub orice pardoseală. Acest tip de structură înseamnă o reducere semnificativă la încărcarea planşeelor. Între şapă şi Thermobeton se va pune un strat de folie de ploietilenă de 0,09mm grosime.
Termoizolaţia pardoselilor Cu Thermobeton P 250 La pardoseli situate la sol, sau ca termoizolaţie sub sisteme de încălzire prin pardoseală se recomandă Thermobetonul P 250 în strat de grosime 6-7 cm. Ţevile instalaţiei de încălzire prin pardoseală, se pot monta bine.Peste Thermobeton se va aşterne un strat de folie PE de 0,09 mm grosime, iar pe acesta se va pregăti betonul de pardoseală încălzită de 6 cm grosime.( la încălzirea prin pardoseală, ţevile instalaţiei vor fi conduse prin acest beton ) Thermobetonul se poate utiliza şi în cazul termoizolaţiilor din plăci, pentru că între traseul ţevilor şi termoizolaţie pot apărea goluri care se pot umple cu uşurinţă cu Thermobeton.
Formarea pantelor la acoperişuri terasă
Cu Thermobeton P 350
Cu Thermobetonul P 350 se poate rezolva panta la acoperişurile terasă, sau corectarea pantelor şi la suprafeţe cu mai multe pante de scurgere. Stratul de pantă din Thermobeton este uşoară, izolează bine termic, proprietăţi care îl fac foarte eficient la izolarea acoperişului terasă. În Thermobeton nu se pot prinde dibluri, dar cu un strat de şapă de 1,5 cm grosime se poate obţine o suprafaţă rezistentă la şocuri, iar cu plăci din bitum se poate hidroizola.(trebuie rezolvată problema eliminării vaporilor din structură) Este materialul ideal pentru crearea pantei la acoperişuri terasă cu stratificare inversă. În locurile unde stratul este mai subţire de 1,5 cm se lucrează cu un adaos mai mare de ciment şi nisip.
Pat termoizolant la piscine din material plastic
Cu Thermobeton P 200
Materialul ideal de termoizolaţie a piscinelor din plastic îngropate, care este util şi ca umplerea golului dintre săpătură şi bazin, este Thermobetonul P 200. În groapa săpată se aşterne pe fund şi pe lateral folie PE de 0,15 mm grosime, după care se toarnă un strat de Thermobeton P 200 de 8-10cm grosime.Pe acest strat proaspăt se va aşeza piscina . În spaţiul dintre pereţii gropii şi bazin se va turna tot Thermobeton P 200 în grosime de 10-15 cm. Pe parcursul turnării betonului pe lateral, piscina se va umple treptat, în măsură ce se înaintează cu turnarea, în aşa fel încât nivelul apei să fie sub nivelul betonului cu aprox. 40 cm. Piscina astfel fixată are un sprijin sigur dar elastic. Din cauza stratului termoizolant, vara apa se încălzeşte mai uşor şi păstrează căldura mai mult timp( ca un termos)
Pat termoizolant pentru vane din acril sau tablă
Cu Thermobeton P 200
Material ideal pentru termoizolaţia şi umplerea spaţiului lateral , la vane din acril sau tablă, este Thermobetonul P200. Pe fundul şi pe lateral în groapă se va aşterne o folie PE de 0,15 mm grosime, apoi se toarnă un strat în grosime de 10-15 cm din Thermobeton P 200. Pe acest strat proaspăt turnat se va aşeza vana şi se va complecta cu Thermobeton lateral, între pereţii gropii şi vană. Grosimea stratului dintre pereţii gropii şi vană este recomandabil să fie 10-15 cm. La betonarea laterală, vana se va umple continuu cu apă astfel încât nivelul apei să fie cu 40 cm sub nivelul betonului.
Vana încastrată în patul de Thermobeton va avea un suport sigur şi elastic în acelaşi timp. Din cauza stratului termoizolant apa vara se încălzeşte mai repede, şi menţine căldura mai mult timp (caun termos).
Raporturi de amestec pentru 1 mc beton uşor
P 200 P 250 P 350
Greutate specifică( kg/mc) 200 250 350
Thermobeton (mc) 1,05 1,08 1,12
Ciment (kg) 80 120 200
Apă ( l ) 70 100 140
Ambalaj Thermobeton : saci de 0,2 / 0,5 mc
Thermobeton P 200 P 250 P 350
Greutate specifică(kg/mc) 200 250 350
Rezistenţă la compresiune ( kN/mp) 120 230 340
Coeficient de conductibilitate termică ( =W/mK) 0,05 0,065 0,082 |